Gertrud

GERTRUD

(SE Suncats Girl on Fire)Efter att ha levt vårt liv med Oscar några år med allt allt vad det innebar med härligt sällskap, utställningar och dambesök i vårt gästrum som resulterade i fina och harmoniska avkommor så fick vi mersmak. Vi ville dels skaffa en ny livskamrat till Oscar efter det att vi förlorade vår bruna Labrador Ellington och dels så kände vi att vi ville skaffa en hona för att eventuellt - om hon utvecklades till en inte bara vacker utan även temperamentsmässigt bra katt - äntligen förverkliga vår (mestadels min förstås men min make Jan var införstådd med det också) dröm om att få en kull med kattungar. Om denna upplevelse skulle visa sig bli lika underbar som jag gått och fantiserat om så kommer jag fortsätta med avel i liten skala.


Under tiden som vi lånade ut vår Oscar till ett fåtal parningar så kom vi i kontakt med enligt min mening en av Sveriges kunnigaste, ärligaste och mest seriösa uppfödare Ulrika Stefansson som har Suncats uppfödning. Vi hade lärt känna varandra litet sedan tidigare men i samband med att Ulrika lånade Oscar för två av sina honor så utökades vår kontakt och vi har sedan dess haft många intressanta och givande diskutioner om både katt och ävan andra teman här i livet. Med sin mångåriga erfarenhet så har Ulrika blivit en ovärderlig mentor för mig vad gäller katthavande och så småningom även uppfödning och hon har alltid varit väldigt generös med att dela med sig av sin kunskap.


Eftersom både jag och min make tycker om Ulrika som person och delar hennes synesätt i de flesta aspekter vad gäller katthållning- och uppfödning så bestämde vi att den dag som vi skulle introducera en Britthona i vår familj så skulle det få bli en liten tjej från Suncats. Och så kom tiden då vi kände oss mogna att utöka vår lilla familj med en hona från Suncats. Vi är väldigt förtjusta i vitfläcksbritter och hade ställt in oss på en vitfläckshona från Suncats. Men så en vacker dag så kom det ett bildmeddelande till min mobil med en 1-dagar liten kattungetjej och hon var svartsköldpadda. Detta är en färg som jag aldrig ens övervägt då mörka färger inte är mina favoriter men ibland är det hjärtat som får styra och så var det denna gång. Jag föll för hennes otroligt charmiga, stora röda flamma i pannan. Kände på mig att den där lilla tösabiten blev jag kär i från början.


Och så blev det. I oktober 2017 så flyttade Gertrud hem till oss. I ett avseende är hon typisk sköldpadda, hon har sedan första dagen varit en påhittig och väldigt rolig katt som förgyller vår vardag med många skratt. Dock är hon i ett annat avseende väldigt otypisk för att vara sköldpadda (man säger ju att de i allmänhet har ett litet häftigare/mer bestämt temperament) för hon är världens raraste och mest tillgivna katt och så lätt att hantera till vardags såsom vid kloklippning och tandborstning. Hona som hon är så har hon från första början försökt att bestämma över storebror Oscar och han är ju så godmodig så han bara ignorerar hennes uppstudsighet ända tills han någon enstaka gång (händer kanske en gång i månaden) tycker att hon blir litet väl uppkäftig och då ställer sig över henne och ger henne "the look" och då lägger hon sig genast med magen upp i vädret i underkastelse för hon vet mycket väl innerst inne att Oscar är just storebror.


Att Gertrud skulle bli en utmärkt mamma trodde vi ända från början då hon redan som mycket ung varje morgon skulle komma upp i sängen och ligga och tvätta mina armar, händer och nacke. Bättre morgonmys kan man ju inte få. Innan vi parade henne så ville vi givetvis visa upp henne så vi ställde ut henne några gånger och hon fick väldigt fina omdömen och på sin tredje utställning så tog hon sig ända till finalen. Vi har av olika anledningar inte ställt ut Gertrud lika flitigt (mestadels beroende på att vi inte haft försäljningsmonter på lika många kattutställningar som då Oscar var ung eftersom man som företagare måste tänka på ekonomin också och framförallt har bensinpriset blivit betydligt högre vilket innebär att vi numera avstår från utställningar som ligger för långt bort hemifrån) men hon älskar att visa upp sig, så hennes stabila psyke kommer till sin rätt även då.


Tiden gick och Gertrud utvecklades till en fin ung hona med otroligt bra temperament och väldigt många bra fysiska egenskaper enligt rasstandard. Således blev hon i slutet av juni 2019 mamma till vår första kull bestående av tre bedårande små kattungar. Att få följa deras utveckling är precis lika roligt som jag trodde att det skulle bli och Gertrud har från minuten de föddes varit en otroligt bra mamma som kärleksfullt tar hand om sina småttingar.


Gertruds stamtavla finner Ni under länken http://stambok.sverak.se/Stambok/Visa/437102

Gertrud är HCM-scannad 1 gång med utmärkt resultat.

HD-röntgen har också genomförts på Gertrud och hon har grad 1 på både vänster och höger vilket i kattvärlden anses vara nästan perfekt och inga problem för avel, så länge man inte parar med en hane som har höftledsdysplasi av grad 2.


Getrud nästan 2 år på spaning i trädgården


Gertrud 15 månader nominerad till finalen på utställning

Gertrud 1½ år på sin favoritplats i köksfönstret - perfekt utsikt på grannskapets katter

Gertrud 1 år och Oscar 6 år myser i vardagsrummet

Gertrud 15 månader och Oscar 6½ år väntar på godis på sin specialla godispall i hallen

Gertrud 3½ månader liten trygg i Mattes väst på jobbet

Gertrud 6 veckor liten under sitt första besök av sin blivande Husse

Gertrud nästan 2 år höggravid 10 dagar innan födsel

Liten Gertrud 3 veckor med blå babyögon

Copyright © All Rights Reserved

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Acceptera