Oscar

OSCAR

(SE Javeliners Sunshine Oscar)


Efter det att vi besämt oss för att vi ville leva vårt liv tillsammans med Brittiskt korthår så kom vi ganska snart underfund med att vi helst ville ha en crèmefärgad Britt och hade tänkt oss en hona för nu bedömde vi att tiden fanns för att prova på det där med uppfödning. Fick dock kontakt med Eta Kvarnbergs som har Javeliners uppfödning och hon råkade ha en crèmefärgad liten kattunge som dock var en pojke. Vi åkte dock och tittade och tyckte förstås att det var synd att den lilla kattungen hade fel kön. Dock kom vi snart fram till att det kanske kunde vara bra att börja med en hane som Eta redan då trodde sig kunna se skulle bli rastypiskt väldigt bra till utseende och låta honom få mycket selektiva dambesök hemmavid. Om man trivdes med att ta emot dambesök hemma i gästrummet ja då kunde nästa steg så småningom bli att utöka familjen med en Brittiskt Korthårshona.


Så började vårt liv med Britten Oscar (S Javeliners Sunshine Oscar) som flyttade hem till oss vid 12 veckors ålder i juni 2012. Det visade sig att Britten i sin personlighet påminner ganska mycket om Birman, lugna och trygga och lätta att hantera i alla situationer såsom att åka bil, klippa klor, borsta tänder etc. Riktigt goa' nallebjörnar och så kallas ju Britten också Katternas Nallebjörn. Redan som liten kattunge hade han ett fantastiskt vackert huvud med rastypiska runda former, bra panna, stora väldigt uttrycksfulla ögon och små öron samt en kort och cobby kropp, precis som en Britt ska ha.


Han fick vara fertil tills han var ca 5 år gammal. Selektivt lånade vi ut honom i avel till utvalda uppfödare med olika färginriktingar på sin uppfödning. Detta anser jag vara viktigt så att hans vackra look fick föras vidare hos olika uppfödare med varandra obesläktade katter. När Oscar hade blivit pappa till 18 kattungar (varav 6 gått vidare i avel) så tyckte jag det var lagom att kastrera honom så att han kunde få ro i kroppen utan påverkan av hanhormoner. Under en kortare period i hans yngre år ställde vi ut Oscar väldigt mycket och han visade sig ha ett väldigt rastypiskt utseende enligt rasstandard så det gick väldigt bra för honom med ett antal Best In Show som vuxen hane. Många härliga minnen om olika domares lovord som rört oss till tårar ett antal gånger har vi med oss från Oscars tid på utställningsarenan. Som kastrat har vi inte ställt honom någon gång, men vem vet, kanske infinner sig lusten hos honom och oss någon gång att få visa upp sig igen, vår fina pampiga Oscar.


Oscar var ganska så blyg som ung (men visste hur man skulle visa upp sig på utställningar och charma domarna) och behövde alltid tid när han träffade nya människor innan han bestämde sig för att de var OK att umgås med. Sedan 7 års ålder har han dock krupit ut ur sitt skal och av någon anledning blivit mycket öppnare och tillgängligare och kommer ofta och hälsar på för honom nya människor. Som många Britter så är Oscar ingen knäkatt utan en varamedochsevadsomhänderkatt som är nöjd bara han är i samma rum som Husse och Matte. Oscar är litet av en Tjuren Ferdinand, är nöjd med att bara vara och muckar inte gräl utan är mycket fridfull och gosig att hantera. Är lika road av att busa med en leksak för sig själv som att jaga och brottas med "syrran" Gertrud. Har dock en stor portion av integritet också och behöver ibland tid för sig själv för att ligga och gnola på livets allvar.


Ganska så ofta så stöter vi på Oscars avkommor i form av barn och barnbarn på kattuställningar och då blir vi alltid lika glada när vi får höra att hans harmoniska temperament har gått i arv till dem. Det finns undersökningar som visar att valet av hanen har väldigt stor påverkan på en kattunges blivande temperament.Och så känner vi även igen hans speciella ansiktsuttryck som vi själva jämte så många andra månniskor genom åren uttryckt sin förtjusning över.


Oscars stamtavla finner Ni under länken http://stambok.sverak.se/Stambok/Visa/312311

Oscar är HCM-scannad 2 ggr med utmärkt resultat.


Oscar 7 år spanar ut i trädgården från somvrummet

Oscar 6 år i sin nya puff som matchar vårt nyrenoverade kontor 

Oscar 6 år undrar om det blir något käk snart

Oscar 5½år ute på vift i trädgården

När Oscar var strax under 2 år gammal så fick vi äran att ta hem Best In Show vuxen hane på SVERAKs allra första Breedspecial för Britter, vilken ära och prestation

Lillemor 15 år och lillplutten Oscar 4 månader ung


När man var liten så älskde man att leka med Labbebrorsan Ellingtons koppel

Vårt allra första möte med Oscar då 4 veckor ung

Oscar 4 månader på sin första båttur med en ännu för stor flytväst


Oscar 14 veckor liten har gjort sig

hemmastad hos oss

Copyright © All Rights Reserved

Oscar 4 månader på sin allra första båttur. Har inte vuxit i flytvästen. 

Oscar 4 månader på sin allra första båttur. Har inte vuxit i flytvästen. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Acceptera